Behandlingsområder

Desinfektion og rensning af sår og rifter

Det er helt normalt at få sår og rifter typisk som følge af hudafskrabninger eller snitsår. Særligt børn er udsatte for sår og rifter, når de falder og slår sig. De fleste sår heler af sig selv, men engang imellem har de brug for en hjælpende hånd, sår der ikke går infektion i såret, og det kommer til at hele pænt.

Sår og rifter er oftest helt uskadelige, men ikke desto mindre er de irriterende og kan også gøre ondt i øjeblikket, når huden bliver beskadiget og rammer hudens nervebaner. Nogle sår tager længere tid om at hele, men de fleste tager omkring 14 dage for at danne ny hud.

Hvordan forebygger du infektion i sår og rifter?
Du kan selvfølgelig forebygge sår og rifter, hvis du beskytter dine hænder ved kontakt med skarpe genstande eller huske at passe på med knive og sakse. Hvis uheldet er ude, kan du gøre følgende ting:
-    Huske at vaske og desinficere dine hænder, før du behandler såret
-    Skylle såret med sæbe og lunkent vand
-    Brug evt. plaster for at beskytte såret, så der ikke kommer snavs ind
-    Undgå at pille eller kradse i såret, så du risikerer infektion

Hvis du har brug for at desinficere og rense dit sår, kan du købe håndkøbslægemidler på apoteket eller Matas. Er såret meget dybt, bløder meget eller der er gået infektion i det, bør du gå til din læge for at få kigget på det.

Hvorfor får du sår og rifter?
Huden består af 3 lag: overhud, læderhud og underhud. Når du falder og slår dig, skraber du det øverste lag af huden (overhud og læderhud). Hvis det er et almindeligt sår, er det underhuden (fedtlaget). Efterhånden som der dannes frisk hud under skorpen, falder den af. Det bedste ville være at lade skorpen i fred, imens såret heler op. Det forkorter helingstiden. Hvis man kradser skorpen af, går såret op, og helingen må begynde forfra.

Er du klar til kampen mod sår og rifter?