Behandlingsområder

Få bugt med den hårde hud

Alle mennesker kan få hård hud på hænder eller fødder i perioder. Idrætsudøvere eller håndværkere kan være mere disponeret, fordi de udsætter deres hænder eller fødder for konstant tryk.  Hård hud er kroppens måde at forsvare sig mod eventuelle slitager eller skader. Huden overkompenserer og danner ekstra tyk hud på de udsatte områder.

Hård hud og ligtorne er ufarlige og går oftest i sig selv igen. Men de kan udvikle sig til at være både smertefulde og ømme, derudover at det heller ikke ser særlig kønt ud. Hård hud er meget almindeligt og vil ofte gå væk af sig selv, hvis man fx skifter til mere behageligt fodtøj.  

Hvordan behandler du tør hud?
Du kan selv gøre noget for både at forebygge og behandle hård hud og ligtorne, inden det udvikler sig.  

-    Smør fødderne med en blød creme
-    Sørg for at give fødderne plads, gå i bare fødder eller på strømpesokker
-    Put hænder og fødder i varmt sæbevand for at blødgøre hård hud og ligtorne
-    Undgå sko som trykker og gnaver
-    Massér og gnub huden for at holde den forøgede hudproduktion nede

Du kan gøre meget selv, men der findes en lang række produkter i håndkøb, som kan afhjælpe problemet. Håndkøbslægemidlerne kan du få på apoteket eller hos Matas. Er du plaget af hård hud eller ligtorne, kan du tale med din læge om, hvilke løsninger, der kan hjælpe dig.

Hvorfor får du hård hud?

Hård hud er et udtryk for, at huden er udsat for et konstant tryk. Huden reagerer ved at producere ekstra tyk hud på området, som følge af unormale tryk på typisk fødder eller hænder. Hård hud eller ligtorne kan opstå, hvis du går i de forkerte sko. Det er typisk flere kvinder end mænd, som er tilbøjelige til at lide at problemet. Kvinder er tilbøjelige til at gå i sko, der klemmer og er alt for høje.