Behandlingsområder

Tag kampen op mod akne

Bumser kommer altid på det forkerte tidspunkt. Det er et problem for næsten alle teenagere og er typisk værst, når du er 16-19 år. Men hvorfor får man egentlig bumser? Og kan man blive helt fri for dem?

Det er faktisk ret almindeligt at have bumser – men det gør dem ikke mindre irriterende. For de fleste er bumser og hudorme mest generende i teenagealderen. Andre døjer med dem hele livet.  Men bumser – eller akne, som det også hedder – kan være rigtig irriterende og have stor betydning for din hverdag. Og i nogle tilfælde give ar, som ikke forsvinder igen.

Hvordan bliver man af med bumserne?
Man behøver heldigvis ikke at skulle finde sig i de mange bumser og hudorme. Heller ikke dem, som altid dukker op, når timingen er allerværst. For selvom akne er en kronisk sygdom, kan du selv hjælpe til med at holde mange af bumserne nede. Du bliver måske ikke helt fri for dem, men du kan i hvert fald tage kampen op:

-    Vask dit ansigt med mild sæbe hver morgen og aften, og dup forsigtigt huden tør med et håndklæde
-    Brug en ansigtscreme, der ikke er for fed og gerne uden olie
-    Gå efter creme og make-up, som er vandbaseret, så de ikke lukker porrerne i huden
-    Se, om du kan lade dine bumser være i fred – så slipper du for mærker og ar

Hvis du ikke kan få bugt med bumserne, så tal med en læge om hvilken medicin, der kan hjælpe dig. Der findes midler mod akne i håndkøb og på recept. Håndkøbsmidlerne kan du få på apoteket og hos Matas. Hvis du har brugt et håndkøbsmiddel i lang tid uden at få bugt med bumserne – og du er voldsomt generet af dem hver dag – er det en god idé at spørge din læge, om I skal prøve en anden løsning.

Hvorfor får du bumser?
Når man er teenager, sker det helt naturligt, at hormonerne strømmer igennem kroppen. Det gør hudens porer – også kaldet talgkirtler – mere aktive. Og de bliver især aktive i ansigtet, på ryggen og på skuldrene. Derfor får du bumser og hudorme. Og du er ikke den eneste, der er generet af dem. Akne rammer 85 % af alle unge og op til 10 % af den voksne befolkning.

Er du klar til kamp mod bumserne?