Behandlingsområder

Undgå grimme ar

Hvis du er blevet opereret eller har slået dig, kan du risikere, at huden danner ar. Det kan være, at huden er fortykket, har en rødere eller mørkere farve. Enkelte mennesker får lettere ar og både alder, genetik og arvelighed spiller en rolle på ardannelse.  Ældre mennesker har sværere ved at hele et sår.

Brandskader, kuldeskader, infektioner og akne, kirurgi samt enkelte hud- og hårbundssygdomme kan alle være med til at give ar. Ar kan på mange mennesker virke både generende og skræmmende samtidig med at det kan påvirke selvtilliden og livskvaliteten i negativ retning. Langt de fleste ar er uskadelige.  Uanset størrelse og placering er mange meget opmærksomme på deres ar og må lære at leve med deres ar. Ofte er arret også forbundet med en ubehagelig situation, som man helst vil lægge låg på, men man ufrivilligt bliver gjort opmærksom på af sine omgivelser.  

Hvordan kommer man af med ar?
Selvom du ikke kan undgå ar efter fx en operation, er der visse forholdsregler, som du kan overholde for at sikre, at såret heler så godt og hurtigt som muligt. Det reducerer samtidig størrelsen på dit ar.

-    Undgå stærk sol og brug altid solfaktor
-    Rygning er ikke godt for sårheling
-    Holde såret rent, da sårinfektion øger risikoen for en dårligere arheling
-    Vær også meget forsigtig med anstrengende motion og udstrækning, da den beskadigede hud er ekstrem følsom.

Hvis du er generet af dit ar, så tal med en læge om hvilke muligheder, der findes. Der findes midler mod ardannelse i håndkøb og på recept. Håndkøbsmidlerne kan du få på apoteket og hos Matas. Hvis dit ar pludselig begynder at blive rødt eller vokse meget, bør du søge læge.  

Hvorfor får du ar?
Ardannelse er kroppens naturlige sårheling og opstår efter operationer, sår, fald, ætsning, brand med videre. Ar opstår, når der sker en dybere læsion i den del af hudlaget, der kaldes læderhuden.
 Læderhuden er 1,5 millimeter og består af fibre. Når læderhuden skal hele, bliver fibrene udskiftet meget langsomt og er ikke i stand til at rekonstruere huden, som den var tidligere.

Bliv klogere på, hvordan du får reduceret ar.