Behandlingsområder

Når familien får børneorm

De fleste børnefamilier stifter på et eller andet tidspunkt bekendtskab med børneorm. Børneorm er den mest almindelige ormeinfektion i Danmark og på trods af navnet, kan voksne også sagtens få børneorm.  

Børneorm smitter fra menneske til menneske. Børn i daginstitutioner og skoler kan let smitte hinanden via legetøj, toiletter, dørhåndtag og hænder, især hvis hænderne ikke bliver vasket grundigt efter toiletbesøg. Børneorm er ufarlig, men kan være meget generende med kløe ved endetarmsåbningen, særligt om aftenen og natten. Æggene er små og ikke til at få øje på, men de tynde, hvide orm kan tydeligt ses i afføringen. De ligner små, levende stykker sytråd. Du kan se de hvide, trådlignende orme omkring endetarmsåbningen og i barnets afføring. Æggene er ikke synlige med det blotte øje, men kan overleve i støv, sengetøj og lignende i flere uger.

Har et barn i familien eller i daginstitutionen fået børneorm, vil øvrige børn, søskende og forældre sandsynligvis også være smittede. Børneorm smitter meget nemt.

Sådan undgår du at blive smittet med børneorm

-    Vask altid hænder efter toiletbesøg, før madlavning og før spisning.
-    Rengør toilettet hyppigt og grundigt.
-    Hold negle kortklippede og rene og undgå at bide negle.
-    Skift sengetøjet hyppigt.
-    Gør grundigt rent, specielt i soveværelser - støvsug og vask gulve, så mest muligt støv med æg fjernes.

Når et medlem af familien bliver smittet med børneorm, er det vigtigt at hele familien bliver behandlet. Der findes midler mod børneorm, som du kan få på apoteket.  

Hvorfor får du børneorm?
Børneorm skyldes ormen Enterobius vermicularis, som kun kan bo på mennesker. Smitte sker direkte fra endetarm til mund. Du kan blive smittet ved kontakt med en person, som har æg fra børneorm på hænderne. Smitten kan også ske ved at æggene befinder sig på et håndklæde eller ved at æg bliver luftbårne, fordi de rystes løs fra smittet undertøj eller sengetøj.