Behandlingsområder

Stop kløe og svie i endetarmen

Gener i endetarmen såsom kløe, svien og rifter kan ramme alle. Det optræder især i forbindelse med toiletbesøg, hvis man i forvejen døjer med maveproblemer, som forstoppelse, diarré eller hæmorider.  

Langt de fleste danskere i alle aldersgrupper oplever på et tidspunkt i deres liv at have gener i endetarmen. Det er sjældent noget, som man taler højt om. Som regel er det helt ufarligt, men det kan være stærkt generende i hverdagen og forårsage flere smerter. Hvis det er et vedvarende problem, kan det være med til at forringe livskvaliteten.

Hvordan bliver du fri for gener i endetarmen?
Gener i endetarmen kan i mange tilfælde går over af sig selv, særligt hvis du kan fjerne årsagerne såsom hæmorider, forstoppelse og diarre.  Du kan derfor gøre mange ting for selv at hjælpe dit fordøjelsessystem på rette vej.

-    Indfør gode toiletvaner – regelmæssighed, ro og god tid er alfa og omega  
-    Dyrke motion hver dag eller gå nogle lange ture
-    Spis mad med flere fibre i. Husk at drik rigeligt med væske
-    God hygiejne omkring endetarmen

Du skal altid kontakte din læge, hvis du over tid fortsat har gener i endetarmen.  Oplever du blod i afføringen, skal du også kontakte din læge. Der findes midler mod gener i endetarmen i håndkøb og på recept. Håndkøbsmidlerne kan du få på apoteket og hos Matas.

Hvorfor får du gener i endetarmen?

Alle kan blive ramt af forstoppelse, diarré eller hæmorider. Det kan være resultatet af graviditet, forkert kost og motion eller dårlige toiletvaner. I enkelte tilfælde det skyldes din tarmfunktion