Behandlingsområder

Når maven slår knuder

Forstoppelse er en forstyrrelse af tyktarmens funktion, der medfører hård afføring. Det betyder, at der kan gå dage mellem afføringen, selvom du måske føler, at du har trangen til at gå på toilettet. Måske oplever du ikke at have fået trykket det hele ud, selvom du lige har været på toilettet. Eller du skal anstrenge dig meget for at presse.

Omkring 10-15 procent af befolkningen oplever problemer med afføringen én eller flere gange i deres liv. Der er typisk dobbelt så mange kvinder som mænd, der lider af problemet. Ligesom mange børn også kan opleve forstoppelse. Forstoppelse kan være ubehageligt og smertefuldt, selvom det i de fleste tilfælde går over af sig selv igen. Forstoppelse kan opleves i forskellige grader, samt i kortere eller længere perioder, og kan ligefrem være hæmmende for både arbejdsliv og det sociale liv. Selvom forstoppelse nærmest er en folkesygdom, så er det ofte tabu-belagt. Forstoppelse kan fremprovokere hæmorider ligesom udviklingen af kroniske tarmsygdomme kan opstå.

Hvordan bliver man af med forstoppelse?
Toiletbesøg er forskellige fra menneske til menneske. Men daglig afføring er ikke unormalt og oplever du hård og mindre hyppig afføring end normalt, så lider du sikkert af forstoppelse. Heldigvis kan du i mange tilfælde gøre meget for at få din mave i balance igen.

•    Spis grov, fiberrig og fedtfattig kost såsom rugbrød, gryn, grøntsager og frugt
•    Drik ofte og rigeligt med væske 1,2-1,5 liter om dagen
•    Motioner mindst 30 minutter hver dag
•    Gå regelmæssigt på toilettet og når trangen melder sig

Der findes produkter, som kan modvirke forstoppelse. Håndkøbslægemidlerne kan du få på apoteket. Hvis du oplever pludselig og markant ændring i dit afføringsmønster, kan det være tegn på alvorlige sygdomme. Derfor bør du tage kontakt til din læge, hvis dit afføringsmønster forandrer sig over en længere periode.

Hvorfor får du forstoppelse?
Forstoppelse skyldes, at dit fordøjelsessystem har svært ved at omdanne affaldsstofferne til afføring Årsagerne til forstoppelse varierer meget, men skyldes typisk faktorer såsom kosten, motion eller væskeindtag.