Behandlingsområder

Halsbrand og sure opstød

Omkring hver fjerde dansker oplever at have halsbrand og sure opstød. Som navnet siger, mærker de fleste en brændende fornemmelse efter indtag af mad, der stiger fra maven eller den nedre del af brystet og op mod halsen og svælget.

Mavesyre og enzymer er nødvendige for at fordøje føden korrekt. Hvis der opstår ubalance i mavesyren, kan det være forbundet med ubehag og irritation. Halsbrand skyldes mavesyre-refluks, som er betegnelsen for at surt maveindhold glider op i spiserøret. De fleste mennesker oplever på et eller andet tidspunkt mavesyre-refluks i form af sure opstød eller halsbrand. Ofte er det forbigående men  i sjældne tilfælde kan mavesyren ætse hul på spiserøret.

Hvad kan man gøre for at undgå halsbrand og sure opstød?
 Der er ofte hjælp at hente, hvis du kigger på din kost og livsstil, da de kan have direkte årsag til dit ubehag. Du kan derfor tænke over følgende:

•    Vær opmærksom på, at overvægt og rygning øger tendensen til mavesyre-refluks
•    Sov med hovedgærdet hævet eller benyt en ekstra pude
•    Spis mindre måltider og mindre fedt
•    Undgå kaffe, citrusfrugter, fed mad, løg, alkohol og chokolade
•    Undgå forstoppelse, der øger tendensen til mavesyre-refluks

Der findes midler mod halsbrand og sure opstød i håndkøb og på recept. Håndkøbsmidlerne kan du få på apoteket og hos Matas. Er tilfældene af sure opstød eller halsbrand hyppige, eller er symptomerne meget generende, bør man søge læge. Lægen vil herefter vurdere, om der er behov for yderligere undersøgelser som for eksempel gastroskopi og vurdere, om der er behov for mere effektiv medicin.

Hvorfor får du mavesyre?
Nederst i spiserøret sidder der en lukkemuskel ved overgangen til mavesækken. Hvis lukkemekanismen ikke fungerer, vil mavesyren løbe op i spiserøret, som resulterer i halsbrand og sure opstød. Når du bliver ældre svækkes lukkemusklen og derfor oplevere flere ældre halsbrand.