Behandlingsområder

Hold din mund sund og fri for bakterieangreb

Mundhulens mikroflora består af en række forskellige bakteriearter, såsom gærsvampe og protozoer, som udgør et økosystem i munden. Bakterierne gør alle et godt stykke arbejde med at holde munden ren. Hvis du er blevet opereret i munden eller har orale sygdomme, kan der være større risiko for at blive udsat for andre bakterier, der kan skabe infektion i mundhulen.
Er du blevet ramt af infektion i mundhulen, kan det komme til udtryk i form af fx blister, tandkødsbetændelse eller svamp. Det kan føles både irriterende og smertefuldt, og kan påvirke din evne til at spise og tale. De uønskede bakterier kan også skabe grobund for huller i tænderne og andre skader.

Hvordan kan du undgå infektion i munden?
God mundhygiejne er helt afgørende for at undgå infektioner og uønskede bakterier i munden. Derudover kan både kost, drikke og rygning spille en rolle.

-    God tandhygiejne – børst dine tænder 2 gange dagligt
-    Husk at bruge tandtråd, da tandbørstning ikke kan fjerne alle bakteriebelægninger
-    Undgå mad og drikke med sukkerindhold
-    Vær omhyggelig med at overholde dine tandlægeaftaler

Der findes midler mod bakterier i munden i håndkøb. Håndkøbsmidlerne kan du få på apoteket og hos Matas. Hvis du har brugt håndkøbsmedicin i lang tid uden at få bugt med de uønskede bakterier – er det en god idé at spørge din tandlæge, om der findes andre løsninger eller årsager til problemerne.

Hvorfor får du uønskede bakterier i munden?
Der er forskellige ting, der kan bringe ubalance i mikrofloraen i munden. Hyppigt indtag af sukker og dårlig mundhygiejne kan skabe grobund for uønskede bakterier. Mange typer af medicin, nogle sygdomme og behandling for kræft kan påvirke spytproduktionen, som kan resultere i udvikling af svamp i munden.