Behandlingsområder

Mundtørhed er et stort problem for mange

Mundtørhed er en af de hyppigste bivirkninger ved medicin og kan give problemer med både at spise og synke. Det er særligt ældre, som bliver ramt af mundtørhed. Hvad kan man gøre, hvis man lider af mundtørhed?

Mindst 10 % af befolkningen har mundtørhed og 30 % af befolkningen over 65 år antages at have problemer med mundtørhed. Gener med mundtørhed forringer patientens livskvalitet. Normalt udskiller man 0,5-1,5 liter spyt i døgnet og det har mange vigtige funktioner for bl.a. tale, synke og fordøjelsen. Samtidig med at det hæmmer udviklingen af bakterier.

Hvordan behandler du mundtørhed?

-    Prøv at skifte til fluortandpasta som ikke skummer. Overfladeaktive stoffer kan ødelægge den beskyttende spythinde i munden
-    Spis sukkerfrie sugetabletter eller tyggegummi, der stimulerer spytsekretionen
-    Rengør tænder, tunge og mundhule grundigt. Brug tandbørste, tandtråd og tandstikkere
-    Undgå søde sager og sukkerholdig saft og drikke. Disse produkter forværrer mundtørheden
-    Drik rigeligt og ofte vand. Hvis man er tør i munden om natten, kan man skylle munden med lidt vand, før man synker det
Hvis du ikke får bugt med mundtørheden, kan du kontakte din tandlæge for at få gode råd om optimal tand- og mundpleje. Der findes flere midler mod mundtørhed i håndkøb. Håndkøbsmidlerne kan du købe på apoteket eller hos Matas.

Hvorfor får du mundtørhed?
Årsagerne til mundtørhed kan være mange. Mundtørhed skyldes enten for lille spytproduktion, eller at sammensætningen af spyttet er ændret. Det kan skyldes bivirkning af medicin, alderdom eller stressrelateret. Man regner med, at omkring 500 typer medicin kan have mundtørhed som bivirkning herunder midler mod psykiske sygdomme, blodsænkende midler, narkotiske stoffer, kemoterapi.


Stisal