Behandlingsområder

Undgå uønsket sved

Alle mennesker producerer sved for at kunne opretholde en stabil kropstemperatur. Som udgangspunkt lugter sved ikke, det er først, når det kommer i kontakt med bakterier, at det kan udløse lugtgener. Hvor meget du sveder og om sveden lugter, kan afhænge af flere forskellige ting.  

Alle kan komme i situationer, hvor kroppen udskiller mere sved, og du begynder at lugte.  Det er ikke kun generende for dig selv men også for dine omgivelser.  Hvis kropstemperaturen stiger, vil du opleve en øget svedproduktion for at holde temperaturen nede. Du vil typisk opleve sved i hænder, under armhulerne og under fødderne.  

Hvordan får du reduceret din svedproduktion?

Hvor meget du sveder, og måske også hvordan sveden lugter, kan påvirkes af flere faktorer som humør, fødevarer, medicin og sygdom eller hormonniveau. Svedtendens er til dels også arveligt betinget. Du kan dog selv gøre en del for at hæmme svedproduktionen, så du undgår at komme i ubehagelig situationer.

-    Sørg for at holde god hygiejne ved at tage daglige bade for at reducere bakteriemængden
-    Skrift tøj og sko ofte og tænk over hvilket materialet tøjet er lavet i.
-    Mad og drikke kan påvirke din svedproduktion- og lugt koffein, løg og hvidløg
-    Undgå at sætte dig selv i stressede situationer, men fokuser i stedet på meditation og

 Der findes produkter, som kan virke sved- og lugthæmmende i håndkøb. Håndkøbsmidlerne kan du få på apoteket og hos Matas. Hvis du sveder ekstremt meget, så tal med en læge om hvilke løsninger, der kan hjælpe dig.

Hvorfor sveder du?
Mennesket har to typer svedkirtler:  De ekkrine og apokrine kirtler. De ekkrine findes overalt i kroppen, som stimuleres af varme og stress. Vi udskiller ca. 1 liter sved fra disse kirtler i døgnet . De apokrine kirtler findes i relation til hårsække og talgkirtler og stimuleres hormonelt.  Begge typer er lugtfri, men svedlugten opnår i kontakt med hudens bakterier.